Vietnam on mielenkiintoinen maa, sotahistoriaa, riisin viljelyä, muinaisia linnoja ja jäänteitä historiasta sekä suurkaupungin melskettä. Ystävällisiä ihmisiä, vaikkakin naapuriinsa Thaimaahan verrattuna ei niin palvelualttiita, mahtavia ruokakokemuksia ja kaunis meri. Vietnam on edelläkävijä, monet suuret yritykset siirtävät valmistustehtaitaan Vietnamiin sen hyvien meriyhteyksien, edullisen maan ja lukuisan työkykyisen ihmismassan vuoksi. Vietnam on sijoittajan ykkösmaa täynnä monimuotoisia mahdollisuuksia, kunhan vain muistettaisiin myös, että upea luonto täytyy säilyttää vaikka maa kehittyisikin taloudelliseksi keskukseksi Aasiassa. Yksi lupaavimpia tulevia talouskehityksen kaupunkeja on maan keskivaiheilla sijaitseva rantakaupunki Denang. Lukuisat hiekkarannat, uudet pilvenpiirtäjät ja muinaiset temppelit yhdistyvät värikkääksi kokonaisuudeksi tässä kauniissa kaupungissa. Myös yö kiitäjän Mekkana kaupunki tarjoaa paljon erilaisia yökerhoja, baareja ja kaikenlaista yöelämää live musiikkineen ja tanssityttöineen. Monet kuitenkin pääasiallisesti haluavat matkustaa ja tutustua Vietnamiin kahdesta syystä, sen sotahistoriasta tunneleineen sekä sen kuuluisasta ruokakulttuurista. Kummassakaan tarkoituksessa matkailija ei tule pettymään!

Vietnamilainen Ruoka

Vietnamilainen keittiö tarjoaa uniikkia ruokaa, vietnamilainen ruoka on taivaallista, tosin aromivahvennetta ja monessa muussa maassa kiellettyä lisäainetta nimeltään MSG (E621) käytetään paljon ja herkkävatsaisen kannattaa varautua tähän. Ravintolat ovat erittäin yksinkertaisia, pelkistettyjä ja yhden tai kahden eri ruokalajin menulla varustettuja. Ruuan lisäksi tarjolla on tuorepuristettua mehua tai kylmää teetä. Ruuan kanssa tarjoillaan chilikastikkeita, viherlautanen täynnä keittoihin ja muihin ruokiin tarkoitettuja ituja ja muita rouskuvia kasviksia ja pöydästä löytyvät syömäpuikkojen lisäksi myös muut mausteet. Yksi perinteisistä ruoka-lajeista Vietnamissa on Phò. Phò, lausutaan ”faa”, on maukas keittoruoka. Sen valmistus itsessään on kaunista katseltavaa. Kun liha on valittu, yleensä kanan tai porsaan väliltä, laittaa kokki syvälle lautaselle tulevan nuudeliannoksen syvään löylynkauhamaiseen siivilään ja kastaa sen jättimäisessä kattilassa, joka on täynnä lihaisaa ja suolaista kiehuvaa maustelientä. Nopean kypsymisen jälkeen seuraavaksi vuorollansa padassa käyvät kypsät lihanpalaset saamassa saman käsittelyn kuin riisinuudelit. Keitoksen päälle tulevat maukkaat mausteet kipataan nopeasti lusikalla eri kupeista keittiössä ruuan päälle. Viherkasviksia kuten hieman ituja ja korianteria, joka on tuttu maku myös meksikolaisen ruuan ystäville, nypitään hieman keiton päälle ennen tarjoilua. Kuuma keitto syödään sellaisenaan viherkasviksien kanssa. Toinen, enemmänkin aamupalana ja välipalana tunnettu Vietnamilainen ruoka on Ban mii, mikä on täytetty sämpylä. Näitä sämpylöitä saa joka kadun kulmasta! Sämpylä täytetään lihalla, porsaan, naudan tai kanan valmiiksi kypsennetyillä palasilla, maksamakkaran tai lihahyydykkeen kaltaisella jalosteella, sinapilla, kaalisalaatilla ja mausteilla. Vietnamilaiset rakastavat tätä ruoka-lajiansa ja ruuasta pyydetään useissa paikossa vain noin muutama kymmenen senttiä!

Iltaisin kaupungeissa ja jopa myöhään yöllä voi kuulla tutun Vietnamilaisen huudon: ”bombaywee!”. Tämä on myös yksi ruoka-lajeista jota tarjoillaan hauskasti pyörien tarakalle pystytetystä pikakeittiöstä, jota ruokamyyjät huudattavat pienistä kaiuttimistansa. Tältä huudolta ei voi matkailija välttyä, mutta ruuan hygieenisyydestä en menisi takuuteen. Vietnamin keittiö tarjoaa monipuolisesti herkkuja kaikkiruokaiselle, mutta allergikolle ruoka on haastavaa, sillä kaikki ruoka valmistetaan ja keitetään usein samassa keitinvedessä. Mutta toki kaikenlaisia ravintoloita löytyy ympäri Vietnamia, joista löytyy lisäksi herkullista grilliruokaa tai salaatteja.

Liikkuminen Vietnamissa

Retkireittinä Vietnam on helppo kulkea lentämällä. Juna- ja bussiyhteydet löytyvät myös, mutta hinta on jopa kalliimpi kuin halpalentoyhtiöiden tarjous lentoliput kaupungista toiseen. Bussit ja junat ovat paikalliseen tasoon siistejä, mutta ahtaita ja ylitäyteen tungettuja. Hyvä reittiehdotus on lentää Ho Chi Minh kaupungin hullunmyllystä keskelle Denangiin, josta vuokraskootterilla tai taksilla kannattaa käydä katsomassa superkaunis kaupunki Hoi Ann, joka on varsinkin iltaisin erittäin kaunis hohtavine lyhtyineen vanhassa kaupungissa. Denangista voi jatkaa lentäen suoraan Hanoihin, josta voi lähteä valmisretkille maalaismaisemiin tai ottaa paikallinen bussi syvälle vuoristoon kyliin, joissa saa tutustua eri kulttuureihin Vietnamissa. Hanoissa sekä Ho Chi Minh kaupungissa on myös kaupungin sisällä helppo kulkea joko muutamalla kymmenellä sentillä paikallisilla busseilla tai ottaa edullinen Uber tai paikallinen versio eli Grap ympäri kaupunkia. Varauduthan vain kulkemaan erittäin varovaisesti ja kokemaan kulttuurishokin varsinkin kaupunkien ytimessä olevasta tuhat päisestä skootteriliikenteestä.

Liittyvä postaus

© 2021 Unique Tour