Thaimaan kuuma ja kostea aurinko polttelee jo iholla, vaikka vasta matkalle on varattu vain lentomatkat. Toimiston ilmastoinnin alla, sormet syyhyten etsitään lomakohteesta tietoa ja Thaimaan ystävät-ryhmän kommenteille naureskellaan. Upeat rantalomakuvat saavat kylmiä väristyksiä iholle ja maukkaat thairuuat veden kielelle. Mutta mitä Thaimaassa pitää oikeasti ottaa huomioon ja mihin kannattaa varautua jo ennen matkaan lähtöä? Ota tästä paikallisen expandin (Thaimaassa elävän suomalaisen) vinkit talteen, jotta onnistut lomatunnelmassa!

Mitä mukaan matkalaukkuun?

Matkalaukun pakkaus on aina kova pala, silloin kun kohdemaa ei ole tuttu. Pitääkö pakata kaikki mukaan vai jättää tilaa tuliaisille? Thaimaasta kun puhutaan, monesti kuulee, että mukaan kannattaa pakata vain ja ainoastaan tyhjä matkalaukku. Tuliaiset, vaatteet, lääkkeet, hyvinvointituotteet ja muut lomalaukun sisältö on helppo kohteesta hankkia. Mutta ekologisen pallontallaajan mielipide voikin olla täysin eri. Useasti Thaimaan turistiliikkeistä ostetut rantavaatteet sekä hyvinvointi ja kauneudenhoitotuotteet tulevat Kiinasta tai Intiasta, jossa tuotteen alkuperämaan ekologisuuteen kannattaa suhtautua varauksellisesti. Tuliaisena tuodut vaatteet eivät ole kestävän kehityksen mukaisia ja usein myös haalistuvat kertapesusta, irrottavat väriä ja menettävät muotonsa nopeasti. Kankaat ovat saatettu värjätä kielletyillä ja myrkyllisillä seoksilla. Myös nykyään Thaimaa ei suinkaan ole se edullisin ostospaikka, jo rantahuivistakin saattaa helposti joutua pulittamaan seitsemän euroa! Kohteen ollessa yksi turistirannoista, kuten Phuket, Patong, Ao Nang tai esimerkiksi Khao Lak, on hinnat myös sen mukaiset. Maalaismaisemissa ja ylempänä Pohjoisessa kuten Chiang Maissa voi vielä löytää pikkukolikoilla laadukkaita käsintehtyjä aitoja Thaituotteita, mutta pettymykseen kannattaa varautua Etelän rantakohteissa tältä osin. Hyvinvointi- ja kauneustuotteissa kuitenkin vielä löytyy laadukkaita luontaistuotteita, saippuoita, öljyjä ja aina niin suosittua tiikeribalsamia, mutta edullisemmin nämäkin tuotteet löytyvät kun suunnataan pois turistialueelta paikallisten suosimaan kaupunginosaan ja ostetaan tuotteet paikalliselta apteekkarilta. Apteekista itseasiassa löytyvät parhaimmat tuliaissuosikit helposti ja edullisesti ja muun muassa luontaisesta kiinalaisesta lääketieteestä kiinnostuneille Thai-apteekit (toki ei turistikadun apteekki) tarjoavat mielin määrin yhä erikoisempia ja kauniimpia pikkupurnukoita ja erilaisia balsameja sekä öljyjä ihon ja esimerkiksi hiuksien hoitoon.

Thairuoka – vatsatautia kannattaa välttää

Thairuoka on taivaallista, katukeittiöt huokuvat mitä ihanimmista herkuista, mutta lämpimässä ilmastossa ruoasta voi helposti saada vatsarutistuksia. Jäiden ja veden kanssa kannattaa olla varovainen ja turistin kannattaisikin varoa suljettuja keittiöitä ja suosia avokeittiöitä, joissa pääsee näkemään miten ruokasi valmistetaan. Maitohappobakteerien popsimisen aloittaminen jo muutama viikko ennen lomaa voi pelastaa lomasi, sillä se vahvistaa suoliston hyvää bakteerikantaa ja silloin on kehosi helpompi suojautua ja taistella vieraita pöpöjä vastaan. Suurin syy turistien vatsatauteihin on kuitenkin nestehukka. Pelkkä vesi ei näissä kuumuuksissa riitä vaan veden sekaan kannattaa sekoittaa elektrolyyttejä, joita paikallisista marketeista on helppo löytää.

Paras thairuoka löytyy usein muovituoliravintoloista. Perinteinen Thaiphad ja muut tuliset thaiherkut hellivät vatsaa. Runsas chilinen ruoka löytyy usein vain täysin perinteisistä thaikeittiöistä, joita voi bongailla hieman kauempaa turistialueista. Pääkaduilla ja turisti alueilla thairuoka on totuttu tekemään miedoksi turistin suuhun sopivaksi.

Jos vatsatauti kuitenkin iskee, se usein iskee rajusti. Nesteytys on silloinkin kaiken a ja o ja jos nestehukka tai heikotus iskee kunnolla päälle, on tärkeää mennä hoitamaan tilannetta lääkäriin. Lääkärit ovat tottuneet turistien vatsatauteihin ja iskevät usein nesteytystiputuksen lisäksi antibioottikuurin reseptin taskuun. Antibiootit kannattaa vatsatautiin kuitenkin ottaa varauksella, toisin kuin haavoihin ja ruhjeisiin se kosteassa infektioherkässä maassa kannattaakin. Lääkäriin voi ja kannattaakin mennä Thaimaassa muutenkin herkästi jos on matkavakuutukset kunnossa. Hoito on usein todella ammattimaista ja monissa asioissa perinteinen suomalainen hoitotapa ei tuota tulosta täysin erilaisessa ympäristössä. Kotikonsteihin ei siis kannata täysin luottaa.

Liittyvä postaus

© 2021 Unique Tour