Kanadan ja Yhdysvaltojen rajalla sijaitsee Niagaran putous. Se on kolmen vesiputouksen  muodostama ryhmä. Yksi niistä, suurin on Horseshoe falls, se on jaettu maiden kesken. Loput putouksista sijaitsevat Yhdysvaltojen puolella. Kanadan ja Yhdysvaltojen raja kulkee tässä joessa, jonka nimi on Niagara joki.

Niagara putous Kanadassa

Putoukset ovat olleet aiemmin noin 23 kilometriä pohjoisempana Ontario-järven rannalla. Vahvasti virtaava vesi on pikkuhiljaa syövyttänyt maanpintaa niin, että putousten paikka on siirtynyt 865 metriä viimeisen 250 vuoden aikana. Nykyisin kaksi kolmasosaa virtauksista on siirretty vesivoimaloihin, jonka seurauksena virtaukset ovat vähentyneet.Niagaran putoukset ovat yksi maailman suurimmista nähtävyyksistä, niitä käy vuosittain katsomassa 10 miljoonaa matkustajaa ympäri maailman. American falls on keskimäärin 54 metriä korkea. Bridall veil falls on 54 metriä korkea myös. Suurin Horseshoe falls on 51 metriä. Sekunnissa 2,8 miljoonaa litraa vettä virtaa näissä Niagaran putouksissa. Vastaavaa pauhua pääsee todistamaan vain harvoissa paikoissa maailmalla. Nykypäivänä putousten ympäristö on rakennettu viihtyisäksi paikaksi. Siellä on näköalatasanteita sekä puisto. Lippuja myydään katsojille paikan päällä. Putousten kohdalla on kaksi pientä kaupunkia nimeltään Niagara falls.

Niagara falls kaupungit

Niagara falls kaupungit ovat saman nimisiä, toinenniistä sijaitsee Yhdysvaltojen puolella ja toinen Kanadassa. Kanadan Niagara falls kaupunki on tiheästi asuttua aluetta ja teollisuutta on paljon. Suurin osa asukkaista on sodan aikaan paennut Yhdysvaltojen puolelta Kanadaan. He pelkäsivät joutuvansa vainotuiksi taisteltuaan hävinneen osapuolen puolella.Portage Road niminen tie valmistui vuonna 1790, jonka kautta pystyi ohittamaan Niagaran putoukset. Ensimmäinen jalankulkijoille ja rattaille tarkoitettu kävelytie, joka oli riippusilta, tämä avattiin vuonna 1848. Varsinainen kaupunki on kuitenkin saanut alkunsa vuonna 1856. Niagaran putousten johdosta alueen turismi on kasvanut suunnattomasti. Yhdysvaltojen puolella sijaitseva Niagara Falls kaupungissa asuu noin 53 000 asukasta. Molemmat kaupungit sijaitsevat toisiaan vastapäätä, mutta Kanadan ja Yhdysvaltojen puolella.

Ranskalaiset ovat rakentaneet tähän kaupunkiin linnoituksen ja se on myös ollut Brittien haltuunottama. Kaupungissa sijaitsee myös Love Canal asumalähiö. Love Canal on tullut tutuksi suuresta ympäristöonnettomuudesta johtuen. Alueella sijaitsi suuri myrkyllisten aineiden kaatopaikka 1970-luvulla. Maahan haudattiin tuolloin dioksiinia. Vuonna 1980 alue evakuoitiin asukkaista, koska tuolloin ilmeni vaikeita sairauksia ja syöpää, jonka uskottiin johtuvan myrkyllisten aineiden aikaansaama.

Niagaran putous ja turismi

Niagaran putoukset on juuri niitä ”kerran elämässä” – elämyksiä, joita kannattaa laittaa omalle matkalistalle. Putoukset on nimetty kahdeksanneksi maailman ihmeeksi. Niagaran putoukset ovat yksi parhaista kohteista, sitä käy katsomassa vuosittain ”valtionverran” ihmisiä eli noin 30 miljoona ihmistä. Tämä luku kasvaa pysähtymättä vuosittain. Ensin lento Kanadaan ja sitten Torontosta 130 kilometria autolla, niin näet tämän maailman ihmeen mahdollisimman vähällä matkustuksella. Paras ajankohta nähdä tämä nähtävyys on kesäkuusta elokuuhun.Tämä kohde on erittäin suosittu mm. häämatkoina. Myös moni uskalias on yrittänyt hypätä putouksiin, osa yrityksistä on päättynyt traagisesti. Yksi tunnetuimmista ja yksi niistä harvoista jotka matkasta selvyityi, on Annie Edson, joka matkusti läpi putousten tynnyrissä. Haastattelussa hän korosti: ”Älä yritä tätä”. Putouksia kannattaa siis käydä katsomassa eikä heittäytyä niihin. Sisäänmaksu on noin 50 dollaria ja lapsilta 35. Putouksia voi tarkastella sekä edestä, että niiden takaa. Nähtävyys on auki vain päiväsaikaan. Yksi vaihtoehto on  tarkastella putouksia ”Maid of the Mist” aluksesta, eli mahdollisimman läheltä.  Muista ottaa mukaan sadetakki, koska matkasta tulee hyvinkin märkä! Ennuste on, että putoukset häviävät noin 23 000 vuoden päästä, eli ole nopea!

Niagaran putous ja turismi

Liittyvä postaus

© 2021 Unique Tour