Montenegro ja kiehtova Kotor

Kun katsotaan Adrianmerta tarkemmin niin nähdään kaikki kauniit antiikinaikaiset kaupungit sen rannoilla ympäri Italiaa ja Kroatiaa, mutta helposti niitä seuratessa saattaa jäädä Montenegrossa olevat kaupungit kokonaan huomioimatta. Vaikka juuri näillä alueilla vesi on kristallinkirkasta ja vuoristomaisemat ovat todella upeita! Montenegron syrjäiseen huomioon löytyy paljon syitä, mutta isoimmat arvet ovat jättäneet historialliset tapahtumat.

Kotorin ensimmäinen maininta ulottuu vuoteen 168 ennen ajanlaskumme alkua ja tunnettiin nimellä Acruvium, mutta kaupungin voidaan epäillä syntyneen jopa 400 eaa. Acruvium oli pitkään osa Rooman Dalmatian provinssia, josta kuuluisa koirarotukin oli kotoisin. Joskus 500-luvulla kaupunkiin rakennettiin linnoitus, jonka jälkeen nimi muuttui hiljalleen Cattaroksi. Cattaro joutui jokaisen maan vietäväksi sen pienen koon ja sijainnin takia. Cattaroa ensiksi ryöstelivät sen ajan arabit, jonka jälkeen sen valloitti bulgarialaiset, jotka antoivat sen serbeille. Tämän jälkeen venetsialaiset valloittivat sen kunnes unkarilaiset veivät sen ja tällaista taistelua on jouduttu kokemaan alueella iät ja ajat. Myös musta surma näkyi Cattaron alueella vuonna 1572.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen kaupunki sai nykyisen nimensä Kotor yhdistyttyään jugoslavian kuningaskuntaan ja jugoslavian hajottua 1990-luvun alussa Kotorin kaupunki kuului Serbian ja Montenegron valtioliittoon. Vasta vuonna 2006 Montenegrosta tuli itsenäinen.

Kotor nykyään ja sen lähialueet

Kotor nykyään ja sen lähialueet

Tänä päivänä Kotorissa asuu vain noin 13,500 asukasta, mikä kuulostaa hullulta kun ulospäin se näyttää suhteellisen isolta kaupungilta. Sen ympäristö on hyvin kaunis huikeine vuorineen puhumattakaan Kotorin lahdesta, jonka turkoosi vesi kimaltelee upeasti ja siksi jokaisen, joka Kotoriin koskaan eksyy pitää käydä kuuluisassa San Giovannin linnassa. Linnan raunioiden päältä avautuu sanoinkuvaamaton näkymä koko Kotorin lahden ympäristölle ja varsinkin auringonlaskun aikana näitä maisemia ei tule ikinä unohtamaan, nousu linnan portaita pitkin voi toisaalta käydä työlääksi.

Myös Kotorin vanhakaupunki, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteeseen, on hyvin näyttävä ja sen sadat pienet keskiaikaiset rakennukset vievät matkailijan kauas taakse menneisyyteen. Noita ikivanhoja katuja kävellessä unohtaa helposti nykymaailman ongelmat ja kriisit. Kotorin vanhakaupunki on myös yksi parhaiten säilyneistä Adrianmeren kaupungeista.

Aktiviteetteja Kotorista ei löydy pahemmin sen pienen väkiluvun takia, mutta on monia asioita, joita kannattaa käydä kokemassa reissun aikana. Yksi parhaimpia tapoja viettää aikaa montenegrossa on auton vuokraaminen. Kotorin ympäriltä löytyy monia hienoja alueita, kuten Skutarijärven luonnonpuisto, mistä löytää Euroopan harvinaisia pelikaaneja ja on yksi Euroopan parhaimmista koskenlaskupaikoista. Skutarijärven lähistöllä on vuoristokaupunki Cetinje, mikä oli Montenegron vanha pääkaupunki.

Cetinjestä on helppo taas jatkaa Budvaan, joka on Montenegron tärkein matkailukeskus, mutta liiaksi kasvava turismi ei vie niin hyvin mennessä kuin toistaiseksi säilynyt Kotor. Jos seuraavana kohteena olisi Serbia niin kannattaa ottaa juna Barista Belgradiin. Tämä kyseinen junareitti kulkee kaksi kertaa päivässä, aamuisin klo 9 aikaan ja iltaisin klo 7 aikaan ja vaikka tämä junamatka kestää ihanat 11 tuntia niin on se kaiken tuon arvoista. Kyseisellä reitillä on nimittäin 254 tunnelia ja 435 siltaa! Sen vuoristomaisemat ovat käsittämättömän upeita eikä tuo matka maksa kuin 20 euroa, itse tämän nähneenä voin sanoa, että on todellakin sen arvoista varsinkin kun katsetta ei saa pois ikkunasta seuraavaan 9 tuntiin.

Muita paikkoja, mitä Kotorin lähistöltä helposti löytää ovat Perastissa sijaitseva Our Lady of the Rocks, mikä on keinotekoinen saari mikä syntyi heitettyjen kivien ja uponneiden alusten seurauksena. Legenda kertoo merimiesten heittäneen kiviä kyseiseen kohtaan onnistuneiden reissujen ansiosta. Our Lady of the Rocksin vierestä löytyy myös pyhän yrjön saari Island of Saint George jolla sijaitsee 12-luvun aikainen Benediktiiniluostari. Perast on muuten erittäin pieni kalastajakylä, jonka rakennukset ovat häikäiseviä, mutta asukkaita kylässä ei ole kuin noin 300.

Montenegro on yksi hienoimmista paikosta, mitä olen nähnyt omin silmin ja suosittelen todella lämpimästi, vaikka kulttuurissa näkyykin historialliset arvet niin ihmettelemistä riittää tuolla paljon. Myös edullinen hintataso houkuttelee käymään tuolla ja Kotoriin kannattaakin suunnata kevät/syyskausina. Vilkkainta maassa on kesä-heinäkuussa.

Liittyvä postaus

© 2021 Unique Tour