New York, tuo kummallisen taikaa täynnä oleva surullisen terroristi-iskun kärsinyt kaupunki. Maailman talouden keskipisteenä kimallellut kaupunki on täynnä elokuvaa ja historiaa. New York on yksi kuvatuimmista ja elokuvamaailmassa toiseksi eniten nähtyjä suurkaupunkeja maailmalla. Ja jotain säihkettä tuossa kaupungissa onkin. Ei ole turistia, jolle ei riittäisi koko viikoksi ohjelmaa siitä, että tutustuu ympäri ämpäri tätä historiallisen kaunista kaupunkia. Pelkkä kävely Time Squarella voidaan toteuttaa joka ikisenä iltana lomasta ja se ei siltikään kyllästytä. Metro linjoilla pääsee taas ihan erilaisiin maisemiin. Lautalla voi tutustua arkkitehtuurisesti aivan upeisiin monumentteihin hieman kauempaa ja alittaa kaikki kuuluisimmat sillat. Tätä tehdessä päivällä ja vertaillen takasin tulo matkalla maisemaa yöllä saa aivan erilaisen kuvan kaupungista. New York on romanttinen. Keskuspuistosta löytyy oravia, jotka ovat jo niin tottuneita ihmisten läsnäoloon ja yhteiselämään, että heitä pystyy pyytämään hakemaan pähkinän kädestä. Keskellä koko keskustan humua, liikennettä, ääniä, tööttääviä autoja, voit yhtäkkiä mennä kävelemään tai lenkkeilemään hiljaiseen puistoon, ihan keskelle New Yorkia.

Kulttuurinen soppa

New York on aina ollut kuuluisa siitä, että se on niin monikulttuurinen. Hauskasti sanottuna, kun astut hissiin New Yorkissa, jossa on yhdeksän ihmistä, olet luultavasti todistamassa tapahtumaa, että jokainen näistä ihmisistä edustaa eri etnistä ryhmää. Katukuvassa se näkyy ja tuntuu. Ruokaravintoloita sekä katuruokaa saa ihan minkä maalaista vain. Muista vaan aina kysyä etukäteen katukeittiön hinnastoa, sillä hinnattomat katukeittiöt saattavat harmillisesti huijata rahasi pyytämällä ihan järkyttäviä summia pienestä annoksesta. Take Away kahvia saa joka kulmalta. Hernekeitto ja lihasoppa myyjät kaatavat soppatykistään ruokaa työläisille. Makuja ja hajuja on joka puolella. Katukuva on kaunis katusoittajineen ja ohitse kävelevine ihmisineen. New York on myös kävelijän kaupunki. Osa suurkaupungeista ovat sellaisia, että siellä on mahdotonta tai hankala kävellä liikenteen seassa ja on pakko tehdä matkat aina autolla. New Yorkissa asia on toisin, sillä keskus alue on niin vanha, että liikennettä ei voida suurentaa ja usein miten jokaiselle keskustassa vierailevalle on helpompi käyttää julkista liikennettä. New Yorkissa ei tekeminen lopu kesken, on teatteria, näytelmiä, puistoa ja kuuluisia kortteleita. Historiallisia taloja ja kuuluisia kuppiloita. Musiikkia ja teatteria löytyy jokaiseen makuun.

Hinta-taso

Kaupunkina New York tunnetaan kovinkin kalliina, mutta jos julkisen liikenteen käyttäjänä löytää myös keskustan liepeiltä edullisimmat ravintolat ei hinta-taso kovastikaan eroa Suomen hinta-tasosta. Ravintolaruoka on yllättävän edullista, mutta ruokakauppa ostoksista saa jo pulittaa reilusti pidemmän pennin kuin kotosuomessa. Asuntojen hinnat ovat pilvissä ja tästä syystä myöskin väliaikainen majoittuja saa maksaa pitkän pennin asumuksesta. Hostelli-asuminen ja Airbnb on hyviä vaihtoehtoja matkailijoille kalliiden hotellien lisäksi. Keskustaan on kuitenkin suhteellisen helppo tulla julkisilla paljon kauempaakin. Junayhteydet ovat edullisia ja toimivia ja jos haluaa säästää hieman asumisessa ja esimerkiksi pidentää lomaa näin muutaman päivän pidemmäksi, on hyvä idea ottaa asunto, hotelli, hostelli tai muu majoitus kaukaa kaupungista, mutta läheltä junayhteyksiä. Hinnat tippuvat jo puoleen jos asumisratkaisu löytyy vain puolen tunnin junamatkan takaa New Yorkin keskustan laitamilta. Majoituksen sijoitukseen on kuitenkin myös kiinnitettävä huomiota turvallisuuden vuoksi, sillä jotkut alueet saattavat olla hieman pahamaineisempia ja osa alueista on sellaisia, joita ei turistille suositella ollenkaan. Selvitähän siis ennen lomaasi tarkasti, minkälainen alue kannattaa ja varaa majoitus ajoissa.

Liittyvä postaus

© 2021 Unique Tour