Mistä Johannesburg tunnetaan kaikista parhaiten. No tottahan toki entisestä vaikuttaneesta presidentistään ja suur-hahmosta Nelson Mandelasta. Nelson Mandela patsaat, kuvat ja tekstit värittävät maisemaa joka puolella kaupunkia. Suuret ylistävät kuvat antoivat paljon mielikuvitukselle valtaa, että kuinka tärkeässä roolissa tämä yksittäinen kaikkensa kansalleen antanut henkilö oli. Lepää rauhassa Nelson Mandela.

Saapuminen Johannesburgiin

Johannesburgiin saapuminen kannattaa olla järjestetty. Paikallinen asukas vastassa, jonka avulla saavut hostelliin. Hostellilta yleisesti kerrotaan, että liikkuminen yksin naisena on alueella kielletty. Yhteisiä kaupparetkiä tehdään porukalla. Yksin ei kannata kenenkään lähteä hostellilta ulos. Jos kauppaan tai muualle kuitenkin pitää päästä, voi tilata tuktukin. Tuktukin tulee odottaa sinua kaupan ulkopuolella. Ja mieluiten silloinkin, retkelle mennään ystävän kanssa. Yksi ainoa katu, oli turvallinen. Sitä katua pääsee porukalla lähikauppaan. Seuraavalle kadulle ei ole mitään asiaan. Kerran yhdet vieraat eksyivät matkalla ja päätyivät tälle kyseiselle kadulle. Nämä nuoret miehet oli riisuttu alasti, jopa vaatteetkin päältä viety ja hakattu henkihieveriin. He selvisivät kuitenkin elossa, kertoo hotellin vastaanotto työntekijä. Kun saavut hostellille lentokentältä, näet paljon enemmän valkoihoisia ihmisiä kuin tummahipiäisiä. Ihmetelleenä asiaa kummasti, mutta pienen tutkimisen jälkeen selvisi, että yli 70 prosenttia paikallisista ovat valkoihoisia. Etelä-Afrikan pitkä ja värikäs historia siirtomaana on täten syrjäyttänyt alkuperäistä kansaa.

Johannesburg on yksi maailman vaarallisempia kaupunkeja

Suuret murha- ja raiskaustilastot yhdistettynä todella korkeaan HIV-tartuntojen määrään, on Johannesburg matkakohteena monelle pelottava. Mutta ohjatulla retkellä on mielenkiintoista päästä tutustumaan tämän kaupungin elämään. Oppaan avulla pääsy myös alueille, missä ei yleensä turisteja niin näykään, on mahtava kokemus. Paikallisten kauppahalli näyttää tutulta tavalliselta kauppahallilta. Mutta yksin ei sielläkään saa olla. Kaduilla näkyy panssaroituja poliisiautoja. Kaupunki on kuitenkin kaunis. Turistibussilla liikkuminen on mahdollista ja nähtävyyksiin, muun muassa koko Afrikan korkeimpaan rakennukseen pääsee tällä keinon hyvin. Suurkaupungin ilme kauniine pilvenpiirtäjineen ja Mandelan kuvineen jää mieleen. Muutaman yön ja alkupelon jälkeen uskaltautuminen porukalla hostellin kadun päässä olevalle pienelle ravintola alueelle oli hauska retki, jossa toki eksyimmekin vielä paikallisten illanviettopaikkaan. Siellä lähes ainoina vaaleahipiäisinä, olimme hetken keskellä hiljaisuutta, miettien olikohan tämä sittenkään hyvä idea. Mutta pienen hetken jälkeen tilanne rauhoittui ja hauska ilta, myöskin paikallisiin tutustuen vietettiin turvallisesti nauttien yhdessä olosta ja uuteen kulttuurin tutustumisesta.

Kulttuuri näkyy ihmisissä

Yksi huomio on hyvin selkeä, Johannesburgissa elävät ihmiset ja koko Etelä-Afrikan kansa, johon tutustuu matkan varrella, ottaa elämänsä erittäin rennosti ilman turhia huolia. Katukuvassa tietyöläisten työtahti ei päätä huimaa ja jokaisessa palveluammatissa lähestulkoon pääset keskustelemaan elämästä ja kuolemasta työntekijän kanssa ennen kuin saat lasin vettä, jota pyysit noin tunti sitten. Ihmisiin on helppo tutustua ja jokaisella on annettavaan paljon tarinoita ja ajatuksia. Etelä-Afrikkalaiset ovat ystävällisiä, mutta hitaita liikkeiltään. Ehkä tämäntapainen harkittu tekeminen johtuu polttavasta kuumuudesta, joka ei salli minkäänlaista hötkymistä. Liikkuminen ripeästi jo saa pelkästään niin kovan hien pintaan, että yksinkertaisesti on vain pakko hieman rauhoittua. Rauhallinen elämäntyyli rauhoittaa omaa kireämpää suorittamista ja kokemuksena kulttuuri aivan toisella puolella maailmaa jääkin mieleen juuri siksi, että se vaikuttaa suuresti siihen miten oma käyttäytyminen muuttuu ja kuinka huomaa, miten erilainen tapa elää voi olla muualla. Liika suorittaminen täytyisi lopettaa kokonaan ja siksi kannattaakin Johannesburgin tai Etelä-Afrikan loman aikana ottaa kaikki irti ja tutustua paikallisiin, imeä neuvoja ja elämäntapaa rauhallisemmaksi ja tuoda se myös kotiin tuliaisena matkalta.

 

Liittyvä postaus

© 2021 Unique Tour