Kun saavut Tokion lentokentälle, ensimmäiseksi on jokainen huomannut sen, kuinka järkyttävän puhdasta kaikkialla on. Ennen lentokentältä poistumista, voit käydä virkistäytymässä saniteettitiloissa, joista ainakin lentokentältä löydät hassun hauskat kuuluisat japanilaiset vessat kaikkine nappuloineen! Olethan varovasti nappuloiden kanssa, jotta et kastele vaatteitasi esimerkiksi alapesusuihkun käynnistysnapista.

Joka ikinen vastaantuleva lentokenttävirkailija tai henkilöstö hymyilee ja kumartaa erittäin syvään askeltaessasi kohti ulko-ovea. Hymy ja kiitollisuus sekä käytöstavat kummastuttavat aluksi kovasti. Ihmisten käyttäytyminen tuntuu epäpyhältä ja varsinkin suomalaiseen makuun todella esitykseltä. Mutta tämä on japanilaisissa hyväksyttävä. Tämän tapainen kulttuurinen ero on olemassa ja siihen on totuteltava, jotta Tokiosta saa kaiken parhaan irti. Jos matkustat metrolla kohti keskustaa tai kaupunkia, tulet huomaamaan toisenlaisen totuuden. Japanilainen työpäivä saattaa helposti olla yli kaksitoistatuntinen ja monet paikallisista saattaa matkustaa työpaikoilleen monta tuntia tai tehdä jopa kahta työtä. Metrossa istuvat japanilaiset verrattuna työssänsä oleviin on huomattava. Metrossa lähes jokaisessa vaunussa olevat väsyneet työmatkalaiset suurine silmäpusseineen istuvat vahingossakaan koskettamatta toisiaan penkeillä hiljaisempina kuin suomalainen aamubussissa. Kaikkien apaattiset katseet osuvat älylaitteisiinsa. Toisilla on älypuhelimet, toisilla kannettavat tietokoneet. Toisilla tabletti ja toisilla vaikka minkä näköistä vempainta. Mutta harvoin ruuhkaisessa metrovaunussa on ketään, joka ei näyttäisi syvästi väsyneeltä ja harmahtavalta ja joka ei katsoisi ruutua, pelaisi peliä tai nukkuisi seisaaltaan. Tämänkaltainen näky luo helposti kulttuurishokin siihen, kun näkee työn selkeän ison eron siihen miten japanilainen suhtautuu työhönsä ja toimii työpäivänsä aikana verrattuna siihen kun alkaa vapaa-aika. Metron ovet aukeavat ja oven avaus äänikin muistuttaa anime-elokuvan tunnusmusiikkia. Kävellessäsi ulos metrotunnelista, muista olla koskettamatta muita, sillä kosketuskin on japanilaisille iso asia, joskin katukuvassa näki välillä nuoria, jotka lappu kädessä antavat ohi kulkijalle halauksen, jotta kulttuurin saataisiin tähän asiaan vielä jonakin päivänä muutosta.

Liikennejärjestelyt

Tokiossa on miljoonia ihmisiä ja miljoonia autoja. Yksi hauska huomio on se, että lähes kaikki autot ovat hybridiautoja. Kun seitsemänkaistainen rivi autoja kävellessäsi kohti liikennevaloja ja odottaessasi jalankulkijana vuoroasi ylittää tuo hullun näköinen leveä tie, yhtäkkiä tuleekin aivan hiljaista. Liikenteen ääni lakkaa kuin seinään. Mitä tapahtui? Tuo seitsemän rivinen kaupunkitie täynnä hybridi-autoja on pysähtynyt nyt punaisiin valoihin. Yhdestäkään autosta ei yhtäkkisesti kuulukaan yhtään mitään käyntiääntä. Kuljet aavemaisen hiljaisesta liikenne risteyksestä kohti kadun toista puolelta ja kun juuri ja juuri olet ehtinyt tien ylittää käynnistyvät taas nuo sadat autot, jotka odottivat sinun tien ylitystä ja liikenteen melu jatkuu. Japanin metro toimii moitteettomasti, mutta on aluksi todella monimutkaisen näköinen kyhäelmä. Linjoja on niin monta ja niin eri paikkoihin, että siitä on ensinäkemältä täysin mahdoton saada mitään tolkkua. Kannattaakin ladata selkeä ja yksinkertaisesti käytettävä applikaatio puhelimeen, josta löydät selvän ohjeistuksen mihin linjaan, mitä värikoodia seuraat ja milloin teet vaihtoja. Metro on nopeimpia liikuntamuotoja Tokion alueella. Kannattaa myös tutustua laivaliikenteeseen eli lauttoihin lähisaarille, sillä niistä käsin saat aivan toisenlaisen kuvan koko Tokiosta kun pääset hieman kauemmaksi ydinkeskustan pilvenpiirtäjäviidakosta. Huutaminen, riehuminen ja juovuksissa olo ei Tokiossa kannata. Kävely ympäri kaupunkia on jo itsessään sellainen elämys, että mitään sen kummempaa tekemistä tai ohjattua ohjelmaa ei välttämättä edes viikon lomalle kannata hankkia, sillä joka kadun kulmasta löytyy taas uutta ja erikoista ihmeteltävää. Jos jotain voisi suositella, niin opiskelijoiden tekemät kaupunkikierrokset ja ruokakierrokset ovat hyvä tapa tutustua kaupunkiin.

Liittyvä postaus

© 2021 Unique Tour